Oliwa Sansa: Czym Jest i Jak Wykorzystać w Kuchni i Domu?

Czym jest Oliwa Sansa i Jak Można Jej Używać ?
Co to jest oliwa sansa ?
Oliwa sansa, znana również jako oliwa z wytłoczyn oliwek, to produkt, który pojawia się podczas procesu produkcji oliwy z oliwek. Ale jak dokładnie jest ona produkowana? No, kiedy masz olbrzymią górę świeżo zebranych oliwek, pierwszym krokiem jest ich tłoczenie. W tym procesie uzyskujemy oliwę z oliwek extra virgin - najczystszy i najzdrowszy rodzaj oliwy z oliwek. Ale co z resztą? Wszystko, co pozostaje po pierwszym tłoczeniu - miąższ, skórki, pestki - to są wytłoki oliwek.
To właśnie z tych wytłoków uzyskuje się oliwę sansa. Poddawane są one dalszemu procesowi ekstrakcji, zazwyczaj za pomocą rozpuszczalników, aby wyciągnąć z nich resztki oleju. W ten sposób powstaje oliwa sansa, olej drugiego rzutu, ale nadal mający wiele zastosowań, o których zaraz Ci opowiem.
Jakie są właściwości oliwy sansa ?
Zdecydowanie oliwa sansa nie jest tak bogata w zdrowe składniki, jak oliwa extra virgin. Ale to nie znaczy, że nie ma swojego miejsca w naszych kuchniach, czy też w naszym domu. Właściwości oliwy sansa zależą w dużej mierze od jakości procesu jej produkcji, ale generalnie zawiera mniej polifenoli, które są potężnymi przeciwutleniaczami, niż oliwa extra virgin.
Jej smak jest nieco cięższy i bardziej wyrazisty, przez co nie zawsze pasuje do wszystkich potraw. Ale jeżeli kiedykolwiek próbowałeś oliwy sansa, to wiesz, że ma ona unikalną, silną osobowość, która potrafi dodać charakteru niejednej potrawie.
Jak możemy używać oliwy sansa w kuchni ?
To pytanie przewija się dość często, bo oliwa sansa nie jest tak popularna jak jej 'starsza siostra'. Ale jestem przekonany, że sansa ma swoje miejsce w kuchni, tylko trzeba umieć ją wykorzystać.
Przede wszystkim, oliwa sansa świetnie sprawdza się do smażenia. Dlaczego? Ponieważ ma wyższy punkt dymienia niż oliwa z oliwek extra virgin, co oznacza, że może wytrzymać wyższe temperatury bez degradacji. Właśnie dlatego tak często widzisz ją na półkach w supermarketach oznaczoną jako 'oliwa do smażenia'.
Inne zastosowania oliwy sansa
Oliwa sansa ma również inne zastosowania poza kuchnią. Można ją na przykład używać do pielęgnacji skóry. Nie jest tak bogata w witaminy E i przeciwutleniacze jak oliwa extra virgin, ale nadal jest to naturalny, tłusty olej, który może nawilżać skórę i pomóc utrzymać ją zdrową. Można ją używać jako olej do masażu, dodatek do kąpieli czy składnik domowych maseczek do twarzy.
Ponadto, oliwa sansa może służyć jako naturalny środek czyszczący. Tak, dobrze słyszysz. Dzięki swoim tłustym właściwościom, może pomóc w usunięciu trudnych plam czy resztek kleju z etykiet.
Czy oliwa sansa jest zdrowa ?
Odpowiedź na to pytanie zależy w dużej mierze od tego, jak definiujesz 'zdrowe'. Oliwa sansa zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla naszego serca. Ale nie ma tak wielu korzyści zdrowotnych jak oliwa extra virgin, ponieważ jej proces produkcji nie jest tak naturalny i podczas ekstrakcji rozpuszczalnikami może dochodzić do utraty niektórych składników odżywczych. Niemniej jednak, jest to tańszy produkt, który może być używany w kuchni na wiele różnych sposobów.
Podsumowując, oliwa sansa to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej oliwy z oliwek. Mimo że nie jest tak zdrowa jak oliwa extra virgin, ma swoje miejsce w kuchni i domu. Więc jeżeli kiedykolwiek natkniesz się na nią w sklepie, dlaczego by nie dać jej szansy?